Lappilaisia kansanedustajia vieraili Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistyksessä

18.3.2024

Heikki Autto (kok), Sara Seppänen (ps) ja Johanna Ojala-Niemelä (sdp) vierailivat yhdistyksemme toimistolla maanantaina 18.3. 

Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen henkilöstö ja hallitus keskustelivat kansanedustajien kanssa lappilaisen järjestötoiminnan nykytilasta ja siitä miten kolmannen sektorin toiminta tukee alueella julkisia palveluita, lappilaisia ihmisiä ja tekee ehkäisevää työtä tuottamalla hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa. Keskusteluissa tuotiin myös esille kuinka sotealan järjestöille suunnitteilla oleva 100 miljoonan euron leikkaus avustuksiin vaikuttaa järjestöjen toimintaedellytyksiin. 

Tapaamisen lopuksi kansanedustajille luovutettiin allaoleva kannanotto 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ei toteudu leikkaamalla järjestöjen rahoitusta

Järjestötoiminta on volyymiltaan merkittävää. Pelkästään Lapissa toimii 366 sosiaali- ja terveysjärjestöä ja -säätiötä. Niistä 30 tuottaa sosiaali-, terveys- ja varhaiskasvatuspalveluita yhteensä 42 yksikössä.

Sotejärjestöjen toiminnan ydin on monipuolisessa matalan kynnyksen ihmisten auttamisessa heidän arjessaan, lähellä ja helposti saavutettavissa. Tarve tämäntyyppiselle auttamiselle jatkaa kasvuaan.

Matalan kynnyksen palvelujen lisäksi järjestöt vahvistavat ja edistävät hyte-toimintaa (tiedon jakaminen, neuvonta, ohjaus, koulutus). Toisena järjestöjen toimintana on arjen tuki (vapaaehtoistoiminta, vertaistuki, kokemustoiminta, osallisuuden mahdollistaminen). Kolmantena tehtävänä on hyvinvointialueen palveluja täydentävien palvelujen tuottaminen. Järjestöt ovat myös merkittäviä työllistäjiä. Järjestöissä on erityisosaamista ja toisaalta järjestöjen panos sosiaalisessa ja kuntouttavassa työllistämisessä on huomattava.

Nyt agendalla oleva 100 miljoonan leikkaus murtaa järjestöjen toimintaedellytyksiä katastrofaalisesti. Enemmän kuin joka neljännen euron leikkaus vie pohjan heikommassa asemassa olevien ihmisten avun ja tuen saannilta. Jos järjestöjen toiminnan rahoituksesta jää runsas neljäsosa toteutumatta, se merkitsee toimintojen osittaista tai kokonaan alasajoa.

Leikkaus heijastuu vääjäämättä hyvinvointialueiden toimintaan, joka kiistatta tarvitsee toimintansa tukena kumppaneikseen alueellisia ja paikallisia järjestöjä. Maakunnassa toimivien yhdistysten toiminta kohdentuu maakunnan alueelle ja vastaa maakunnasta nousseisiin tarpeisiin. Erityisesti Lapissa leikkausuhan alla olevien pienten yhdistysten toiminnan jatkuvuus on vaakalaudalla, jos ja kun niiden ainoa tulonlähde on Stea-rahoitus. Myös hyvinvointialue joutuu leikkaamaan palveluitaan. Eli tulemme tilanteeseen, jossa HVA:n palvelut vähenevät samanaikaisesti, kun järjestöjen toimintaa leikataan. Näin lappilaisille tarjolla oleva tuki supistuu radikaalisti kauttaaltaan ja kohdentuu erityisesti heikommassa asemassa olevien ihmisten arkeen.

Valtakunnallisten, suurten järjestöjen toimintaa ei voi turvata alueellisten järjestöjen toiminnan alasajolla. Mikäli rahoitus kohdentuu pääasiassa valtakunnallisiin järjestöihin, on ilmeistä, että Stea-raha karkaa maakunnista pääkaupunkiseudulle ja heikentää siten koko maakunnan taloutta. Järjestörahoituksen mittavat leikkaukset eivät ole myöskään parlamentaarisen sovun mukaisia.

Leikkaus johtaa kiistattomasti myös sote-kustannusten nousuun sekä ennaltaehkäisevässä mutta myös korjaavassa työssä, kun järjestöjen hyvinvointialueille ja kunnille tarjoama vahva ammatillinen-, vertais- ja vapaaehtoistoiminnan tuki katoaa.

Lapin Sosiaali- ja terveysturvayhdistys toimii verkostojärjestönä Lapin alueen sote-järjestöjen yhteistyön ja koordinaation tukemisessa. Sen kolme tehtävää ovat tiedontuotanto, vaikuttaminen ja yhteistyö. Tuottamalla ja välittämällä järjestökenttää sekä lappilaisten hyvinvointia ja tarpeita koskevaa tietoa, yhdistys vahvistaa lappilaisten järjestöjen yhteiskunnallista asemaa ja toimintaedellytyksiä.

Vaikuttamistyöllä edistämme Lapissa asuvien hyvinvointiin tähtäävää sosiaali- ja terveyspolitiikkaa. Yhdistys tarjoaa kanavan järjestöille vaikuttaa sekä maakunnalliseen että valtakunnalliseen strategiatyöhön erityisesti sosiaalisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja vahvistamisessa. On äärimmäisen tärkeää, että palveluita uudistettaessa painopiste on sosiaalipalveluiden ja sosiaalisen tuen kehittämisessä.

Ilman sektorirajat ylittävää yhteistyötä lappilaisten hyvinvoinnin edistäminen vaikeutuu merkittävästi. Yhdistys on rakentamassa monialaista yhteistyötä lappilaisten, mutta myös kaikkien suomalaisten ihmisten ja järjestöjen parhaaksi. Tästä hyvänä esimerkkinä on järjestöjen toimintaa valtakunnallisesti näkyväksi tekevä, pohjoisessa alkunsa saanut Lähellä.fi-alusta, joka on rakennettu ja ylläpidetään Stea-rahalla.

Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry:n puolesta,

Arja Kilpeläinen, toiminnanjohtaja

Veli-Matti Ahtiainen, puheenjohtaja


Tapaamisessa mukana olivat kansanedustajat Heikki Autto, Sara Seppänen ja Johanna Ojala-Niemelä. Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen hallitusta edustivat paikanpäällä puheenjohtaja Veli-Matti Ahtiainen, Anneli Pohjola ja Marika Ahola ja etänä Tuula Mäntymäki, Pasi Nurmela ja Sirkka Pikkuvirta. Yhdistyksen henkilöstöstä mukana olivat toiminnajohtaja Arja Kilpeläinen ja järjestökoordinaattori Riitta Ollila
Tapaamisessa mukana olivat kansanedustajat Heikki Autto, Sara Seppänen ja Johanna Ojala-Niemelä. Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen hallitusta edustivat paikanpäällä puheenjohtaja Veli-Matti Ahtiainen, Anneli Pohjola ja Marika Ahola ja etänä Tuula Mäntymäki, Pasi Nurmela ja Sirkka Pikkuvirta. Yhdistyksen henkilöstöstä mukana olivat toiminnajohtaja Arja Kilpeläinen ja järjestökoordinaattori Riitta Ollila